Franklin 063940 053

The Franklin

Chicago, IL

Photography: Steve Hall | Hall Merrick

A lobby, which serves more than 20,000 people daily, is used as a connector between three streets and a gateway to access two prominent office high-rise towers.

Originally designed as a series of connected decorative rooms with large, closely-spaced view-obstructing columns, the lobby was negatively affecting leasing as more and more potential tenants walked away from building tours once they experienced the space.

To reposition the lobby, a phased, occupied renovation was implemented. The plan incorporated material preservation and smart energy-reduction.

LEED® Silver EB

The Franklin Thumbnail

Before

Franklin DSC 0976 alt

After

Franklin 063940 103 300

Before

Franklin Before Flipped 17

After

The Franklin 04

Light and its modulation were used as the primary element to create a cohesive experience. Two main entry points were relocated deeper into the building lobby, and each portal was surrounded by continuous full-height glass planes.

Of the 127,000-sf of finishes, 88,000-sf was kept intact, preserving the embodied energy of 69% of all materials and representing 549 tons of waste avoided.

The central atrium culminates in a suspended light sculpture by Leo Villareal.

The Franklin 03
Franklin 063940 118 300