CME 1030 1216 001

CME Center | 10 + 30 S. Wacker Drive

Chicago, IL

​Photography: Kendall McCaugherty | Hall+Merrick Photographers

Over the course of every workday, 10,000 people enter and exit the CME Center. For years, this experience entailed using one of 18 separate entrances leading into a dark ground floor area. The elevators' route was studded with planters, bike racks, slopes, ramps, and turnstiles. Reaching certain destinations required leaving and re-entering the premises.

Unraveling this knot depended on developing a new internal geometry. Studying the movement of people in, out, and through the center facilitated creating an intuitive, graceful experience.

The new curved façade line moves outward to flow around the building cores, providing serpentine circulation between the buildings and a geometry that encourages a greater connection to the street. Behind the simple and minimal materials lies a sophisticated system of modular geometries in an engineering feat.

10+30 CME 1298 003

Before

10+30 DSC03575

After

CME_1216 006 2
10+30 CME Before & After Floorplans
10+30 CME 1298 004
10+30 CME 1298 010
10+30 CME 1298 018
10+30 CME 1298 013
10+30 CME 1298 011
10+30 CME 1298 012v2
10+30 CME Compilations5
10+30 CME 1298 006
CME Center (Chicago Mercantile Exchange) 01