Cuidad Juarez Terrace View

U.S. Consulate — Cuidad Juarez, Mexico

Cuidad Juarez, Mexico

A new Marine Security Guard residence on the existing compound was a challenging site with complex space and security requirements. The Marines needed living quarters and support areas for dining, recreation, and relaxed interaction. The staff — many who live nearby, wanted to maintain their community space, including the tennis courts.

We were able to find parking and roadway inefficiencies. After several study options, we determined that the perimeter walls could be pushed out to create greater impact and accommodate a new building, parking, tennis, and green area.

The new plan allowed us to relocate their tennis court and add recreation terraces for basketball and volleyball. A patio and outdoor exercise yard for the Marines is an integral part of the building — an outdoor space within site walls with a canopy for sun and rain coverage. The surrounding exterior space was improved with an open lawn for gatherings — getting more out of the full design.


A the MSGR is a three-story structure in two volumes for public and living — the other for support and amenities.

Cuidad Juarez 03 Main View

Created with regionally sourced limestone cladding to match the existing consulate building and specially textured exposed concrete.

To give playfulness to the façade — and separate the design from the existing buildings, we varied the pattern and introduced color within the metal panel frame and window lines.

Cuidad Juarez 09 Window Detail
Cuidad Juarez 06 Elevation East